Sunt bondförnuft minskar din elkostnad

Att ha ett bra elavtal och samtidigt lägga lite energi på att kapa onödig förbrukning kan spara mycket pengar. Energitjuvarna är många. Här får du några riktigt bondförnuftiga tips.

1. Köp el per timme

Bondens el går att köpa med timdebitering. Det kan löna sig att köpa el per timme om du kan styra din elförbrukning till tider då elen är som billigast.

2. Sänk inomhustemperaturen

Ett av de enklaste sätten att spara el är att sänka inomhustemperaturen. Du sparar ungefär 5% av elen som används till uppvärmning för varje grad du sänker. Sänk gärna temperaturen extra mycket i utrymmen som inte behöver vara så varma, som garaget, källaren, tvättstugan eller förrådet.

3. Skippa standbyläget

10 procent av hushållselen kan i vissa hushåll gå till standby. Det kan alltså handla om flera tusenlappar per år. Att stänga av datorn, tv och övrig elektronik lönar sig. Använd en grendosa för att försäkra dig om att elektroniken inte drar någon ström när den inte används.

4. Energiklassade vitvaror

Förr eller senare måste torktumlare, diskmaskiner och andra vitvaror ersättas. Titta då särskilt på vitvarornas energiklassning när du köper nytt. Och har du ännu inte skaffat diskmaskin kan det vara bra att veta att maskinen drar mindre energi än handdisken.

5. Byt till LED-lampor

Släck lampor i de rum där ingen är och byt till LED-lampor. En LED-lampa förbrukar 80 procent mindre el och håller 10-20 gånger längre tid än en vanlig glödlampa.

6. Använd kylen energismart

Ha inte för låg temperatur i kylen än nödvändigt 4+ – 6+ räcker. Om du ska tina fryst mat kan du göra det i kylen så använder du kylan som finns i maten. Låt också varm mat svalna innan du ställer in den i kylskåpet.

7. Kolla listerna

Gamla och slitna tätningslister runt fönster och dörrar kan ge drag. Minska på elförbrukning genom att byta lister om så är fallet. Har du mycket fönsterdrag kan det löna sig att göra som förr och klistra pappersremsor över fönsterspringorna.

8. Möblera om i vinter

Låt inte soffan stå framför elementet och blockera värmen från att sprida sig. Gå igenom huset på jakt efter stora möbler framför värmekällorna och släpp värmen fri. Lite fler tjocka mattor på kalla golv hjälper också. Men lägg aldrig mattor på golvvärme.

9. Textilier för minskat drag

Drar det från fönster och dörrar? Sätt ett draperi framför ytterdörren, och lite tjockare gardiner i fönstren. Det är bara att investera i lite tyg och ta fram symaskinen.

 10. Använd datorn energismart

Du kan själv ställa in att din dator ska gå ned i viloläge och att skärmen stängs av när du inte har använt den på en stund. Detta brukar finnas under energialternativ eller liknande, där kan du ofta även välja att köra datorn för bästa energieffektivitet. Men bäst är såklart att stänga av den helt och inte låta sladden sitta i för din bärbara dator i onödan. 

 11. Spara smutstvätten

Och tvätta bara när du kan köra en full maskin.

12. Duscha istället för att bada

Visst kan det vara frestande att sjunka ned i ett varmt bad när minusgraderna viner kring knuten. Men tänker du energismart kan det vara idé att duscha istället. Ett badkar slukar 150-200 liter vatten, medan duschen förbrukar 12 liter per minut.